• Home
  • /
  • Parga – komadić raja

Parga – komadić raja

Godinama letujete u Grčkoj i posetili ste već mnoga letovališta Egejskog mora? Možda je vreme da pređete na Jonsku obalu! Za naredno letovanje priuštite sebi nešto potpuno drugačije!

Parga, Jonska obala

Želimo nešto drugačije

Poslednjih godina na našem tržištu postali su sve popularniji aranžmani za Jonsku obalu. Ipak, Srbi kao turisti, dosta često biraju iste destinacije iz godine u godinu i mnogi nisu spremni da “eksperimentišu” sa novim ponudama za letovanje. Mi smo se odlučili da vas kroz ovaj kratak vodič, na trenutak povedemo do čarobne Parge, koju zapljuskuju talasi Jonskog mora! Možda vas na trenutak inspirišemo da za naredno leto odaberete baš ovu destinaciju!

Zašto Parga?

Ukoliko prvi put krećete put Jonske obale, svoj obilazak započnite od ovog šarmantnog letovališta. Mnogo je razloga zašto se Parga izdvaja iz ponude, ali pre nego što se odlučite da je posetite jako je važno da znate o kakvoj je destinaciji reč. Parga je velikim delom izgrađena na brdovitom terenu. Ulice su uske i u sezoni može biti teško naći parking. Ima dosta kvalitetnih vila i apartmana, koji se nalaze u različitim delovima mesta! Parga nije veliko letovalište, stoga ništa nije daleko, te imajte to u vidu! Jonsko more može biti hladnije od Egejskog, ali je besprekorno čisto i prelepih nijansi plave i zelene boje. Za ljubitelje istorije tu su venecijanska tvrđava iznad luke i Ali Pašina tvrđava nešto dalje u brdu, iznad Parge. 
Takođe, iz Parge se organizuje veliki broj fantastičnih izleta, pa je ovo odlična prilika da obiđete okolinu! Obavezno pođite na neki od njih! I ne zaboravite, Parga ima tri plaže!

Venecijanska tvrđava, Parga

Tvrđava 

Uzvišenjem iznad centra mesta i luke, dominira stara venecijanaska tvrđava iz XI veka. Od nje se ka šetalištu stepenasto spuštaju kućice i vile različitih boja. Ovo je prizor koji će vas zasigurno oduševiti. Možda se na trenutak čak i zapitate da li ste zaista u Grčkoj ili je to možda ipak neki priobalni gradić Italije! Vijugave stepenice i uski sokaci koji vode od šetališta do tvrđave su još jedan interesantan detalj. Puni prodavničica suvenira, domaćih proizvoda, simpatičnih barova sa odličnim pogledom… Zaboravićete na uspon i prepustiti se uživanju! Kada ste stigli do tvrđave čeka vas prelep pogled na letovalište i ostrvce Panagia, koje se nalazi naspram luke i glavni je simbol Parge! Tvrđava je u šumici, pa šetnja po njoj može biti zaista prijatna. Ukoliko prođete sa druge strane tvrđave, imaćete priliku da sa visine pogledate i fenomenalnu Valtos plažu.

Valtos plaža, Parga

Plaže

Već smo pomenuli da Parga ima tri plaže. Ovo vam daje mogućnost da tokom svog letovanja odaberete onu koja vam najviše odgovara ili kombinujete sve tri. U centru mesta, naspram ostrvceta Panagia, nalazi se plaža Krioneri. Ovo je mala šljunkovita plaža, koja je jednim delom uređena. Voda je čista, a odavde možete plivati do ostrva Panagia. Ovo je ujedno gradska plaža, izuzetno pristupačna i najčešće najbliža smeštajnim objektima. U njenoj neposrednoj blizini, “iza čoška” nalazi se simpatična mala uvala Piso Krioneri. Takođe šljunkovita, većim delom uređena i čista plaža. Ipak, najpopularnija, najprostranija i pre svega peščana plaža je čuvena Valtos plaža! Valtos se nalazi sa druge strane tvrđave i do nje se može stići stepenicama koje vodi preko tvrđave ili putem kroz mesto, ukoliko do nje idete autom. Ovo je duga, peščana plaža. Većim delom je uređena, sa dosta barova i restorana koji pružaju mogućnost da na njoj boravite celog dana. Voda je besprekorno čista, atmosfera prijatna, a pogled na tvrđavu fantastičan! 

Šetalište i restorani

Šetalište se pruža od podnožja tvrđave do male uvale Piso Krioneri. Naravno, tu je splet uskih sokaka oko tvrđave koji nude interesantan sadržaj. Zanimljivi suveniri, rukotvorine i simpatični mali butici. Ponešto za svakoga.

Uz obalu je čitav niz simpatičnih restorana, barova i tradicionalnih taverni. U večernjim satima, gotovo u svim restoranima je neverovatna gužva. Često se organizuju grčke večeri ili lokalni muzičari sviraju od taverne do taverne. Mnogi zaplešu i zapevaju, a ovo daje posebnu čar letnjim noćima. Ipak nekoliko vrlo simpatičnih restorana, sa bogatom ponudom tradicionalnih jela, ušuškano je i oko tvrđave. Mnogi od njih imaju i fenomenalan pogled na Valtos plažu. 

Ostrvo Panagia, Parga

Ostrvo Panagia

Ovo simpatično ostrvce nalazi se naspram luke i plaže Krioneri. Ujedno ono je jedan od glavnih simbola Parge. Na ostrvu se nalazi crkvica posvećena Bogorodici. Može se desiti da u toku svog letovanja imate priliku da vidite neki od parova, koji brodićima iz luke odlaze da se venčaju u maloj crkvi na ostrvu. Ili pak, ukoliko letujete sredinom avgusta, bićete deo proslave Velike Gospojine. Velika Gospojina u Grčkoj se slavi 15. avgusta, a u Pargi i na ostrvu Panagia, kao i u mnogim mestima u Grčkoj, organizuje se posebna svečanost.

Fiskardo, ostrvo Kefalonija

Izleti iz Parge

Parga ima odličnu poziciju na Jonskoj obali. Locirana je između Preveze i Igumenice, naspram ostrva Krf i u neposrednoj blizini ostrva Paksos i Antipaksos. Upravo zato, iz Parge se organizuju fantastični izleti, koji vam pružaju mogućnost da obiđete okolinu. Pored izeleta do Krfa, obilaska Paksosa i Antipaksosa, možete poći i na krstarenje Jonskim ostrvima (Lefkada, Kefalonija, Itaka) ili na neverovatnu avanturu obilaska mistične reke Aheron. Iz luke u Pargi svakodnevno isplovljava i veliki broj taksi brodića, koji vas mogu povesti do plaže Lihnos. Još jedne u nizu prelepih plaža u blizini. 

Mislite o letovanju

Nadamo se da smo vas motivisali da razmislite o Pargi kao narednoj destinaciji za letovanje. Da posetite sve tri plaže, da se prošetate tvrđavom i uskim ulicama, da pođete na neki od interesantnih izleta i uživate u tradicionalnim specijaltetima u nekoj od fantastičnih taverni! Imaćete vremena za sve, a uvek možete i da ponovite, ako vam se dopadne!

Valtos plaža, Parga

Oniro Travel 

⌛ 10h - 18h (sub 10h-14h) Vojislava Ilića 41  060/8838 760; 011/4036 788 ✉ office@onirotravel.rs
Back to Top