• Home
  • /
  • Lefkada – obilazak ostrva

Lefkada – obilazak ostrva

Ukoliko planirate da svoje naredno letovanje provedete na Lefkadi, za vas smo izdvojili informacije o ostrvu, najpopularnijim letovalištima i nekim od najlepših plaža koje morate posetiti. Oniro Travel vam predstavlja svoj kratak Vodič za obilazak Lefkade!

Lefkada
Lefkada, Grčka

Ostrvo Lefkada

Lefkada je jedno od sedam ostrva arhipelaga Eptanisa u Jonskom moru. Nalazi se južno od Krfa i severoistočno od Kefalonije.Sa kontinentalnim delom Grčke je povezana pokretnim mostom. 

Zapadna strana ostrva je dosta strma i razuđena, te su neke plaže pristupačne samo s mora. Neke od najlepših plaža Grčke nalaze se upravo na ovoj obali ostrva. Istočnu obalu karakterišu mirni mali zalivi i vrlo pristupačne plaže. Naspram istočne obale nalazi se još jedan mali arhipelag ostrva koja pripadaju Lefkadi. Kod Nidrija, na istočnoj obali, nalazi se i poznato ostrvo Skorpios. Ovo ostrvce  je pet decenija bilo u privatnom vlasništvu porodice Aristotelisa Onazisa, poznatog grčkog brodovlasnika.

Po prelasku poketnog mosta stiže se pravo u glavni grad ostrva. Ovde od 2002. godine radijedna od najsavremenijih marina Mediterana. Lefkada je rajsko ostrvo za ljubitelje jedrenja, ronjenja i sportova na vodi. Na južnoj strani ostrva, nalazi se rt Lefkatas sa svetionikom. Jedan je od glavnih simbola ostrva. Po legendi, sa njegovih litica boginja Afrodita bacila se u more zbog neuzvraćene ljubavi. Kažu da je njen primer sledila i čuvena pesnikinja Sapfo sa Lezbosa. Uprkos tome, ovo je čarobanvi dikovac, naročito lep pri popodnevnom zalasku sunca. U neposrednoj blizini svetionika, nalazi se i mali manastir Sv. Nikole iz XVII veka.

Nakon zemljotresakoji je 2015. godine pogodio ostrvo, urušen je veći deo jedne od najlepšihplaža, plaže Engremni. Pre zemljotresa je do ove plaže vodilo 350 stepenika,koje je međutim vredelo preći. Put do ove plaže još uvek nije saniran zbog čestih odrona, ali se može posetiti brodićima koji se mogu iznajmiti u luci Nidri ili Vasiliki. Vino i maslinovo ulje su se ovde proizvodili još u antičko doba, ističu se visokim kvalitetom, te nemojte propustiti priliku da probate ove domaće proizvode. Ukoliko budete u prilici da obiđete i unutrašnjost ostrva, posetite seoce Eksantija. Odaberite neku od tradicionalnih taverni sa pogledomna more i uživajte u domaćem vinu i specijalitetima!

Nidri

Nidri je turističko mesto smešteno na jugoistoku Lefkade, u prirodnoj luci, okruženo bujnim zelenilom. Ovoje i najpopularniji turistički centar na ostrvu. Nalazi se na 20km odglavnog grada, Lefkasa i ljupkog Vasilikija. Naspram njega se nalaze ostrva Skorpios, Skorpidi, Maduri, Sparti i nešto dalje, Meganisi. Na njih se pruža divan pogled sa plaže Nidrija. Plaža je uska i šljumkovita, ali lepo uređena. Ležaljke se dobijaju uz poručeno piće, a u sezoni na ovoj plaži može biti gužve. Taverne nude tradicionalna grčka jela, a u restoranima možete probati i italijansku kuhinju. Najveći broj taverni,restorana i barova nalazi se uz more. Ukoliko volite kupovinu, Nidri je pravo mesto za vas – radnje su otvorene do ponoći. Glavna ulica se u večernjim časovima zatvara za saobraćaj i postaje živa pešačka zona

Obiđite ostrvo

Iz Nidrija polaze brodići koji vode do već navedenih ostrva. Odavde takođe kreće i veliki broj izleta ka Kefaloniji i Itaki.

Ukoliko ste ljubitelji šetnje po prirodi možete posetiti vodopade Dimosara koji se nalaze na 4km odNidrija. Vodopadi su naračito lepi s proleća i početkom leta, dok se u sezonidešava da presuše.

Istočna obala Ostrava, na kojoj se nalazi i letovalište Nidri je karakteristična po malim, lepim uvalama i zgodna je za ljubitelje statičnog odmora. Ukoliko biste pak želeli da obiđete najlepše plaže ovog ostrva, tokom odmora ćete morati biti malo aktivniji. Najlepše plaže Lefkade, sa belim kamenčićima i mlečno belo-plavom bojom mora,nalaze se na zapadnoj strani ostrva i njih je najzgodnije obilaziti autom.

Za vas smo u našem kratkom vodiču izdvojili 7 plaža koje bi trebalo obići tokom letovanja na ovom ostrvu.

1. Desimi plaža

Ova plaža se nalazi na svega 6km vožnje od Nidrija ka mestu Vasiliki, odnosno ka jugu ostrva. Lako je pristupačna i zgodna je ukolikoželite da za promenu odete iz Nidrija, a da ne vozite do zapadne straneostrava. Plaža se nalazi u zalivu, te nema talasa, a zbog bujnog zelenila koje je okružuje boja mora je smaragdno zelena.

Na plaži postoji taverna koja ima svoj parking, ali ukoliko nistegost taverne, možete parkirati auto u maslinjacima pored plaže. Sama plaža nije uređena, tako da bi sa sobom trebalo poneti ličnu opremu za boravak na njoj. Na plaži ima prirodnog hlada, ali u toku sezone treba poraniti kako bi sebiobezbedili mesto kraj zelenila.

Najveća prednost ove plaže je laka pristupačnost i blizina Nidrija.

2. Afteli plaža

Plaža Afteli, Lefkada

Afteli je čarobna mala uvala koja se nalazi na oko 18km vožnje od Nidrija ka Vasilikiju, ka jugu. Od skretanja sa glavog puta očekuje vas još 4km vožnje. Ubrzo po iključenju sa glavnog puta imaćete priliku da se na trenutakzaustavite i uživate u pogledu na prelepu smaragdnu uvalu Afteli. Put koji se spušta do plaže je dosta uzak i ima krivina. Iznad plaže je mali parking, gde se besplatno možete parkirati. Kako nema puno parking mesta u sezoni je preporučljivo da poranite. Plaža je mala, šljunkovita i uređena. Bar na plaži nudi iznajmljivanje ležaljki i suncobrana. Takođe, postoji i deo bara iznad plaže gde možete popiti kafu i uživati u pogledu na uvalu i zelenilo koje je okružuje. U ovom baru se može poručiti i brza hrana.

Ova plaža nema čuvenu mlečno belo-plavu boju mora, ali je svakako jedna od najljupkijih uvala na ostrvu i na njoj ćete zasigurno uživati i opustiti se.

3. Agiofili plaža

Plaža Agiofili, Lefkada

Da biste stigli do plaže Agiofili potrebno je da dođete do mesta Vasiliki koje je od Nidrija udaljeno oko 20km. Po ulasku u mesto, pratite put uz obalu, ka levoj strani do izlaska iz mesta. Put u jednom delu postaje dosta oštećen, na pojedinim mestama ima rupa, a jednim delom je i makadam.Primetićete  da se oko puta tek gradet uristički objekti, vile i apartmani. Plaža Agiofili je od Vasilikija udaljena2km. Ukoliko smatrate da vaš auto ne može preko tog puta, poslednjih 700-800m možete preći pešaka, a auto parkiarti uz put. Ako pak nastavite vožnju, nakraju puta, iznad plaže nalazi se i veliki parking koji se u sezoni naplaćuje3-5€.

Možda vam se u ovom trenutku put do plaže Agiofili čini isuviše napornim, ali verujte nam da je vredi posetiti! Pored parkinga nalaze se stepenice koje vode ka plaži i to je mesto odakle možete napraviti divn efotografije ove plaže. I ovo je šljunkovita uvala, neobično plavo-zelene bojemora, okružena zelenilom. Na plaži postoje suncobrani i ležaljke koji se u sezoni mogu iznajmiti, ali ukoliko poranite moći ćete na ovoj plaži naći idealnu poziciju da postavite i svoju opremu. Ova plaža je raj za ljubitelje ronjenja. Voda je kristalno čista, a morski svet bogat.

Ukoliko ne želite da mučite vaš auto i da pešačite, do ove plaže usezoni možete doći i brodiće iz Vasilikija. U tom slučaju predlažemo da u ranim jutarnjim časovima dođete do simpatičnog letovališta Vasiliki, na jugu ostrva i bezbedno parkirate svoj auto u blizini male luke. Odatle brodićem možete poći do plaže Agiofili. Taxi brodići naplaćuju ovu vožnju oko 6€ (povratna karta). Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, obavezno pri polasku proverite red vožnjeza povratak sa plaže.

Po povratku sa plaže Agiofili, predlažemo vam laganu šetnju kroz šaramntan Vasiliki i možda neku laganu večeru u nekoj od tradicionalnih taverni kraj obale, uz čašu domaćeg vina.

Vasiliki

  • Vasiliki ima simpatično šetalište uz obalu, ispunjenobrojnim restoranima i tavernama sa prelepim baštama u kojima vlada romantična atmosfera. Šetalište se pruža uz marinu prepunu ribarskih čamaca, odakle svakog jutra isplovljava veliki broj meštana ka otvorenom moru. Plaža naselja je dugačka, šljunkovita, dok u okolini ima i dosta drugih manjih plaža i uvala. Zbog toplog vetra koji duva svakodnevno, Vasiliki spada u jedno od najboljih mesta za windsurfing u Grčkoj i na čitavom Mediteranu, pa ovde možete videti veliki broj jedriličara.

4. Porto Katsiki plaža

Porto Katsiki plaža, Lefkada

Porto Katsiki je ubedljivo najpopularnija i najlepaša plaža Lefkade. Ubraja se u najlepše plaže Grčke i sveta, a možemo slobodno reći i da je zaštitni znak ostrva. Ova plaža nalazi se na jugozapadnoj strani ostrva. Udaljena je 49 km od Nidrija i najbolje je do nje ići putem preko Vasilikija na jugu. Na putu do nje prolazi sekroz sela Agios Petros, Dragano, Athani. Prava je prilika da na putu ka ovoj plaži pogledate i najstarija sela Lefkade sa fenomenalnim pogledom na Jonsko more. Put koji se spušta do plaže ima dosta krivina i na pojedinim mestima jedosta uzan, te vam se može učiniti da previše dugo putujete do nje. Naoružajtese strpljenjem jer zaista vredi. Pred početak spuštanja ka ovoj plaži, ublizini sela Athani, naići ćete na simpatično uređen vidikovac sa desne straneputa. Ovde se možete kratko zaustaviti radi fotografisanja.

Iznad plaže Porto Katsiki nalazi se veliki parking koji se naplaćuje 3-5€. Takođe, oko parkinga su i kantine gde možete kupiti hranu i piće. Cene u kantinama su nešto više nego u letovalištima Lefkade, pa je preporuka da to ponesete sa sobom. Na plaži nema beach barova, ali se hrana ili piće dostavljaju iz kantina. Sa parkinga se pruža fenomenalan pogled na samu plažu, a odatle vas do nje vodi još nekih 50 tak stepenika. Plaža se nalazi u podnožju velikih krečnjačkih stena, te je u prepodnevnim časovima deo plaže u senci.

Ležaljka i suncobranana plaži ima, ali u sezoni može biti gužve, pa je najbolje poneti svoju opremu.Obli beli kamenčići različitih veličina na obali, mlečno belo-plava boja mora,krečnjačke stene koje se strmo uzdižu iznad plaže…daju poseban šarm Porto Katsikiju, čine je jedinstvenom i zasigurno će vas oduševiti. Po ulasku u more, dubina počinje relativno naglo, a povremeno može i biti većih talasa, te se naplivačima savetuje oprez jer na plaži nema spasioca. Plaža je naročito lepa u popodnevnim časovima i prilikom zalaska sunca.

Obli beli kamenčići različitih veličina na obali, mlečno belo-plava boja mora,krečnjačke stene koje se strmo uzdižu iznad plaže…daju poseban šarm Porto Katsikiju, čine je jedinstvenom i zasigurno će vas oduševiti. Po ulasku u more, dubina počinje relativno naglo, a povremeno može i biti većih talasa, te se naplivačima savetuje oprez jer na plaži nema spasioca. Plaža je naročito lepa u popodnevnim časovima i prilikom zalaska sunca.

Do ove plaže može se stići i brodićima u okviru ekskurzija koje se organizuju iz Nidriju.Ukoliko se odlučite da ovu plažu posetite brodićem, pre polaska proverite tačno vreme zadržavanja na njoj.

5. Plaže Kavalikefta i Megali Petra

Plaža Kavalikefta, Lefkada

Plaže Kavalikefta i Megali Petra nalaze se u podnožju sela Kalamitsi na zapadnoj obali ostrva. Selo Kalamitsi udaljeno je od Nidrija oko 33km i najbolje je donjega ići putem preko glavnog grada. Od sela, koje je na uzvišenju, do plaža ima oko 4km dosta uzanog krivudavog puta. Na kraju puta naići ćete na parking plaže Kavalikefta. Parking se naplaćuje oko 3€ po danu, ali nema puno parking mesta pa je preporuka da za posetu ovoj plaži poranite. Iznad plaže postoji bar-kantina gde se možete osvežiti, a na samoj plaži ima ležaljki i suncobrana za iznajmljivanje (ali možete poneti i svoju opremu).

Ovo je dosta mala uvala,karakteristična po velikim stenama koje se nalaze u moru i na obali. Obli beli kamečići krase, karakteristični za zapadnu Lefkadu, krase i ovu plažu. U jeku sezone, na ovoj plaži može biti gužve, ali početkom i krajem leta idealno je mesto za opuštanje. Uvalice između velikih stena i nestvarno plavo, kristalno čisto more mamiće vas da veći deo vremena na ovoj plaži provedete kupajući se.

Megali Petra je plaža koja se nalazi odmah uz plažu Kavalikefta. Da biste do nje stigli morate preći preko stena uz obalu. Ona dosta nalikuje na plažu Kavalikefta, ali je zar azliku od nje malo osamljenija i prilično prostranija. Na njoj nema ležaljki i suncobrana, tako da je neophodno poneti svoju opremu, kao i hranu i piće.

6. Plaža Kathisma

Plaža Kathisma, Lefkada

Plaža Kathisma nalazi se na oko 30km udaljenosti od Nidrija i 3.5km od Agios Nikitasa. Ovo je jedna od najpopularnijih plaža Lefkade, ne samo zbog svoje prirodne lepote, veći lake pristupačnosti u odnosu na ostale plaže zapadne obale ostrva. Put do ove plaže je dobar, bez previše krivina. Uz plažu postoji dovoljno parking mesta i parking se ne naplaćuje, izuzev na privatnim parkinzima određenih barova. Plaža je odlično uređena, sa nizom beach barova gde možete iznajmiti ležaljke ili ih dobiti uz poručeno piće. Ukoliko pak želite da ponesete svoju opremu, na plaži ima sasvim dovoljno mesta izvan uređenih delova. Duž plaže ima tuševa i kabina za presvlačenje.

Ova plaža poznata je i po paraglajderima koji se spuštaju sa okolnih brda, pa tokom boravka na njoj možete uživati i u ovim interesantnim prizorima. Beli šljunak je na obali i pri ulasku u more, a dubina kreće na 2-3m od obale. Na ovoj plaži može često biti talasa, pa treba voditi računa jer naplaži nema spasioca. Ovo je idealna plaža, ukoliko ne želite da vozite do ostalih teže pristupačnih plaža zapadne strane, ali biste ipak voleli dadoživite mlečno belo-plavo boju mora karakterističnu za zapadnu obalu Lefkade.

7. Plaža Milos

Plaža Milos, Lefkada

Da biste posetili ovu prelepu plažu morate stići do letovališta Agios Nikitas, nazapadnoj obali ostrva. Agios Nikitas udaljen je oko 27km od Nidrija. Po dolasku u mesto možete parkirati auto u centru, spustiti se do pešačke zone odakle postoje putokazi koji vode do plaže. Budite pripremljeni na pešačku turu jer put do plaže vas prvo vodi uzbrod, pa nizbro. U delovima puta ima i napornijih uspona, pa se savetuje da imate udobnu obuću. Pre nego što krenete da se spuštate ka plaži, ukazaće vam se neverovatno lep pogled na nju sa visine. Biće vam potrebno 20-30 minuta da od centra Agios Nikitasa stignte do nje.

Plaža Milos je velika neorganizovana plaža, koja je ušukana u podnožju visokih stena.Obavezno sa sobom ponesite opremu za plažu, hranu i piće. S obzirom da je plaža velika, na njoj gotovo nikada nema gužve. Ovo je plaža na kojoj možete provesti ceo dan u opuštanju. Sitniji beli šljunak je i na obali i pri ulasku u more, a dubina počinje relativno brzo. Naš predlog je da njoj ostanete do zalaska sunca i uživate u neverovatnim bojama neba i mora. Po povratku s plaže u Agios Nikitas, predlažemo vam da ostanete na večeri u nekoj od simpatičnih tradicionalnih taverni uz obalu.

Napomena: Do plaže Milos možete doći i taxi-brodićem iz Agios Nikitasa. Cena karte je oko 6€ i neophodno je pre isplovljavanja proveriti precizan red vožnje, kako biste isplanirali svoj povratak i bezbrižno uživali na Milosu.

Za kraj…

Predlažemo vam da posetite bar neke od plaža koje smo za vas izdvojili u ovom vodiču. Lefkada je ostrvo izuzetnih prirodnih lepota, fenomenalnih plaža, strmih litica, restorana sa čarobnim pogledima na Jonsko more. Da biste ga doživeli napravi način, morate ga obići. Možda vam letovanje na Lefkadi neće ličiti napravi odmor, već na avanturu, ali sigurno je da ćete sa ovog ostrva ponetidivne uspomene i fenomenalne fotografije. Na vama je da napravite kombinacijuvašeg idealnog odmora!

Oniro Travel Team vam želi srećan put i nezaboravno letovanje na Lefkadi! Pogledajte našu ponudu za smeštaj na Lefkadi – detaljnije

⌛ 10h - 18h (sub 10h-14h) Vojislava Ilića 41  060/8838 760; 011/4036 788 ✉ office@onirotravel.rs
Back to Top