Evia

Evia Letovanje 2024 – Evia Apartmani 2024

Εvia je posle Krita, drugo po veličini ostrvo Grčke i najveće ostrvo Egejskog mora. Prostire se duž istočne obale kontinentalne Grčke. Ovo mirno ostrvo, tek je nedavno otkrivno od strane naših turista i postaje jedna od omiljenih destinacija za letovanje. Međutim, Evia je blia naseljena još od bronzanog doba. Homer navodi da je pleme Avandi, sa ovog ostrva, učestvovalo i u Trojanskom ratu na strani Ahajaca. Kao i veći deo Grčke, bila je pod turskom vlašću sve do stvaranja prve nezavisne grčke države, 1830. godine. Uprkos činjenici da su većinsko stanovništvo ostrva činili hrišćani, Turci su kontrolisali najplodnije ravnice ostrva.

Glavni grad ostrva je čuvena Halkida. Halkida se nalazi u južnom delu Evije i sa kopnenom Grčkom povezuju je stari i novi viseći most. Ζa Halkidu se vezuje i jedan interesantan fenomen, “lude vode” Halkide. Do njega dolazi pod uticajem sila plime i oseke, a javlja se samo na ovom mestu u Grčkoj. Naime, u Evripsovom kanalu (između kontinentalne Grčke i Halkide, ostrva Evia), voda menja pravac kretanja na svakih šest sati, ka severu, odnosno ka jugu. Promeni pravca kretanja vode prethodi i pauza od deset minuta kada je voda statična!

Letovanje Evia Apartmani 2024 – Smeštaj:

 

Apartmani Evia Letovanje 2024 – Grcka Ostrva Letovanje – Grčka Leto Apartmani – Ostrvo Evia Letovanje 2024

Εvia je ostrvo divnih plaža, gustih borovih šuma (naročito u severnom delu ostrva), izuzetnih spomenika i manastira, brojnih lekovitih izvora i fenomenalne grčke kuhinje. U severnom delu ostrvu nalaze se i dva popularna letovališta koja su u našoj ponudi za predstojeće leto – Pefki i Edipsos.  Do ovih letovališta stiže se brzo i jednostavno, trajektom koji kreće iz mesta Glifa. 

Ukoliko želite da se opustite na lepo uređenoj peščano-šljunkovitoj plaži, u ljupkom ribarskom seocetu, možete se odlučiti za letovanje u Pefkiju. Ako pak želite da tokom svog letovanja na ostrvu Evia, uživate i u lekovitim vodama i njihovom jedinstvenom dejstvu, predlažemo da odmor provedete u modernoj, popularnoj banji –  Edipsos.

Evia Letovanje 2024 – Ponuda izleta:

Severni deo ostrva nalazi se naspram planinskog venca Pilion i nedaleko od ostrva Skijatos. Ovo vam daje idealnu mogućnost da tokom letovanja na Eviji pođete i na neki od fantastičnih izleta koji se odavde organizuju. Neki od njih su svakako izuzetna krstarenja do ostrva Sporada -Skijatosa, Skopelosa ili Alonisosa. Idealna prilika da posetite ova čarobna ostrva i da se kupate na njihovim fenomenalnim plažama. Takođe, u ponudi je i jednodnevni izlet do ostrva Lihadonisia – poznata kao grčki Sejšeli. Arhipelag od 15 neverovatnih vulkanskih ostrva i prilika da oko njih krstarite i da uživate u kupanju i sunčanju na jednom od njih.

Ukoliko ste ljubitelj istorijskih spomenika odavde možete poći i u obilazak Delfa ili Atine. Na ostrvu Evia nalaze se i dva čuvena manastira, po značaju odmah posle manastira Svete gore i Meteora. To su manastir Svetog Jovana Rusa i manastir Svetog Davida, zaštitnika ostrva. Za one koji svoje letovanje i odmor žele da “začine” kupanjem u lekovitim vodama i spa tretmanima postoji mogućnost posete čuvenoj banji Edipsos. Ediposo je banja koja je od Pefkija udaljena svega 30 minuta.

Video smimak koji govori o ostrvu Evia možete pogledati ovde:

Za sva dodatna pitanja i informacije možete nas kontaktirati VAŠ ONIRO TRAVEL

Pozivamo Vas da nas pratite i na društvenim mrežama Facebook-u i Instagramu.

Apartmani Evia Letovanje 2024 – Grcka Ostrva Letovanje – Grčka Leto Apartmani – Ostrvo Evia Letovanje 2024

⌛ radno vreme: 10h - 17h  (sub: );  060/8838 760; 011/4036788   ✉office@onirotravel.rs
Back to Top