Nea Roda

Nea Roda Apartmani 2024 – Letovanje Nea Roda 2024

Nea Roda je šarmantno, malo letovalište na najužem delu poluostrva Atos. Ima tu prednost da ga more zapljuskuje sa dve strane. Leži u prirodnom zalivu Akanthios, između Uranopolisa i Jerisosa. Od Soluna je udaljeno nekih 120 km, a od Poligirosa oko 90 km.

Ovo mesto danas broji oko 1200 stanovnika, koji se pored turizma bave zemljoradnjm i ribolovom. A neposredna blizina Jerisosa (6km ) doprinosi bržem razvoju okoline i turistike infrastrukture. Centralni hram je crkva Presvete Bogorordice u kojoj se čuva čudesna ikona Device Marije koju su prvi stanovnici doneli sa ostrva Aloni u Mramornom moru. Stanovnici Nea Rode slave je kao zaštitnicu mesta. 

Nea Roda Letovanje 2024 Apartmani – Smeštaj:

 

 

Trenutno nema smeštaja u ponudi za destinaciju Nea Roda.

Nea Roda Letovanje 2024 –Grcka Leto 2024 – Atos Apartmani– Nea Roda Grčka 2024

Mnogi smatraju da je Nea Roda najveće naselje koje su u severnom delu Halkidikija izgradili Grci, izbeglice iz Male Azije. Naziv mesta govori o poreklu prvih stanovnika, iz Rode u Propondidi. Leta 1923. oko 40 porodica iz priobalnog sela, na poluostrvu Kizikinis u Mramornom moru, rešilo je da naseli ove krajeve. Kako se navodi, naziv mesta nekada je bio Provlakas, u prevodu sa grčkog: onaj koji je pre kanala. Smatra se da je u tom delu bio prokopan čuveni Ksersov kanal, kojim je persijski kralj želeo da poveže zaliv Jerisosa sa Singitikos zalivom. Kanal se protezao od današnje Nea Rode do Tripitija. Danas je zatrpan, a nekada je imao dužinu oko 2km i širinu 30 m. Inače, danas se u Nea Rodi jedan priobalni deo naziva Provlakas. To je deo na kome je počinjao kanal i gde su vidljivi ostaci antičkih zidina u moru.

Vido opis mesta Nea Roda možete pogledati ovde:

Pozivamo Vas da nas pratite i na društvenim mrežama Facebook-u i Instagramu.

Ovo je letovalište koje ima prirodnu luku i lepe plaže. Mirno i prijatno seoce Nea Roda, koje pak ima i sasvim dovoljno sadržaja za turiste. Apoteka, lekarska ordinacija, prodavnice suvenira i marketi, smešteni su u centralnoj zoni seoca. Simpatične taverne i nekoliko lepih priobalnih barova dopunjuju turističku ponudu Nea Rode. Svi oni koji za svoje letovanje žele da odaberu mirno mesto, sa besprekornom plažom i čistim morem, trebalo bi da razmisle o dolasku ovde. Takođe, tokom letovanja u ovom simpatičnom seocetu, bićete u prilici da posetite i obližnji Jerisos i Uranopolis ili pak manastir Kakovo, metoh manastira Hilandar.

Za sva dodatna pitanja i informacije možete nas kontaktirati VAŠ ONIRO TRAVEL

Nea Roda Letovanje 2024 –Grcka Leto 2024 – Atos– Nea Roda Grčka 2024

⌛ radno vreme: 10h - 18h  (sub: 10h-14h) 060/8838 760; 011/4036788   ✉office@onirotravel.rs
Back to Top